Advocam
Probleem met IBG
Huurzaken
Arbeidszaken
Consumentenrecht
Contactformulier
Rechtbank Utrecht

Probleem met IBG

Mogelijk heb je een geschil met de Informatie Beheer Groep, bijvoorbeeld over de stopzetting van je studiebeurs, de hoogte van de bijdrage van je ouders of studeren in het buitenland. In dat geval kunnen we je wellicht helpen bij het indienen van een bezwaarschrift tegen een besluit, of bij een beroepsprocedure. Je rechten volgen uit de Wet Studiefinanciering 2000.

Wanneer kun je precies bezwaar maken? En hoe werkt dat?

Volgens de wet kun je alleen bezwaar maken tegen een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan (IBG). Een mededeling van een telefoniste van de Informatie Beheer Groep geldt dus niet als een besluit. Ook kun je geen bezwaar maken tegen een betalingsherinnering van de IBG of een sommeringsbrief. Als je die hebt ontvangen is het meestal al te laat voor het indienen van een bezwaarschrift.

De datum op het besluit moet je goed in de gaten houden. Zoals ook elders op deze site vermeld moet een bezwaarschrift binnen 6 weken door de IBG zijn ontvangen. Hou er rekenening mee dat je aan een telefonische toezegging door een medewerker van de IBG geen rechten kunt ontlenen. Hoewel de telefonische informatiedienst van de IBG over het algemeen goed functioneert, kan het zijn dat een medewerker foute informatie verstrekt. Een telefonische toezegging dat naar aanleiding van jouw contact zal leiden tot een andere beslissing of herstel van een fout heeft helaas nauwelijks rechtskracht. Je kunt hier dus weinig mee.

Wij kunnen je bijstaan in een bezwaarprocedure tegen de IBG. Je doet er goed aan om alles wat in jouw ogen niet klopt aan het bestreden besluit direct aan ons te melden: de Wet studiefinanciering 2000 biedt - in tegenstelling tot bijna alle andere wetten - niet de mogelijkheid van een hoorzitting. Je kunt dus niet in een gesprek naar aanleiding van je bezwaarschrift een en ander mondeling toelichten. Uiteraard kun je een en ander uitgebreid bespreken met een advocaat.

Beroep instellen

Na een bezwaarprocedure kun je besluiten beroep in te stellen bij de rechtbank als het bezwaarschrift ongegrond is verklaard. Het beroepschrift moet binnen een termijn van zes weken door de rechtbank zijn ontvangen. Wordt het te laat ontvangen, dan kan de rechtbank het beroep niet-ontvankelijk verklaren en niet in behandeling nemen. Ook een beroepschrift moet dus tijdig worden ingediend. Wacht dus bij twijfel niet te lang en neem contact met ons op.

 

De IBG voert vaak procedures voor de rechtbank, maar voor een student kan het een grote stap zijn om in beroep te gaan tegen een beslissing op bezwaar van de IBG. De wetgever is zich hiervan bewust geweest en komt de rechtszoekende daarom tegemoet. Een beroepsprocedure mag je zelf voeren. Daarnaast zijn de kosten voor de procedure laag: het griffiegeld bedraagt € 39,00. Als je je zaak wint krijg je dit geldt terug. Ook andere kosten die je maakt kun je vergoed krijgen als je in het gelijk wordt gesteld. Je moet hier tijdens de procedure wel om vragen.

Bijna altijd is de zitting bij de rechtbank de eerste gelegenheid om een zaak mondeling toe te lichten. Je doet er, als je zelf een procedure voert, dus goed aan alles wat je naar voren wilt brengen duidelijk te verwoorden.

Uiteraard kun je je in een beroepszaak laten bijstaan door een advocaat. Dit kan bijna altijd tegen zeer lage kosten, omdat de wetgever rekening houdt met het feit dat studenten meestal een laag inkomen hebben. Je soms alleen het griffiegeld van € 39,00 te voldoen. Wil je weten of een advocaat je kan bijstaan in een procedure, gebruik dan het contactformulier op deze website. Wij sturen je vraag door aan een gespecialiseerde advocaat. Voorwaarde is wel dat je een voor beroep (of bezaar) vatbaar besluit moet hebben ontvangen.

Hoger beroep

Afhankelijk van de uitspraak van de rechtbank kan zowel de IBG als een belanghebbende hoger beroep instellen. Dit kan binnen zes weken bij de Centrale Raad van Beroep, het hoogste rechterlijke orgaan op het gebied van het bestuursrecht. Een van beide partijen kan zich dan niet vinden in de uitspraak van de rechtbank. Hoewel ook feiten oor de Centrale Raad van beroep kunnen worden beoordeeld, kan in zijn algemeenheid worden gezegd dat de CRvB zich in hoofdzaak buigt over een rechtsvraag. In principe kan geprocedeerd worden zonder een advocaat of gemachtigde, maar dit is niet aan te raden. Het griffierecht voor het hoger beroep bedraagt € 105,00 en moet worden betaald door degene die het beroep instelt. Je kunt altijd verzoeken om de IBG te veroordelen in de kosten van deze procedure, waaronder het griffiegeld.

Top